Revolution doesn't boot
« on: December 29, 2015, 11:38:39 am »
Hello,

I have a problem with my new "Revolution board".
In first time I've connected my revo with "Openpilot 15.05.02" for update and to test my new board.
It was working well.

But after I have downloaded new "Librepilot 15.09" and I conducted the update, as requested by the software, it doesn't work.
When I connect the board with USB cable, Windows doesn't see my board and I hear the same sound like when I connect or disconnect USB key.

In the revo board, the power LED (green) is 'on' and the blue LED stay fixed, but when I hear disconnected sound on Windows, I see the blue LED 'off' just few milliseconds.

For helping you, I attached a screenshot with board version.

Thanks for your help.  :)
MaKaWel

f5soh

  • *****
  • 4548
    • LibrePilot
Re: Revolution doesn't boot
« Reply #1 on: December 29, 2015, 11:57:15 am »
Maybe try the resurrect firmware attached, sometimes the flash cause problems.

From https://forum.librepilot.org/index.php?topic=208.0 :

Quote
Flash and run the resurrection firmware:
- Run the GCS
- Unplug the board from power and USB.
- Go to the firmware tab in the GCS and press the Rescue button.
- Plug the board into USB.
- GCS recognizes the board in a few seconds.
- Press the "Open" button to navigate to and select the correct resurrection firmware opfw file that you downloaded.
- Press the Flash button to write the currently built firmware.
- It will start in a few seconds.  First it will erase, then it will write (flash) the firmware.
- When the flash is done, press the Boot button which will cause the resurrection firmware to run
- Let it run for 30 seconds at least.

After running a while flash should be erased or "formatted" , you can flash normal firmware again
« Last Edit: December 29, 2015, 12:20:27 pm by f5soh »

Re: Revolution doesn't boot
« Reply #2 on: December 29, 2015, 12:20:40 pm »
Greattttt :D
It was done and it works again !!

Thank you very much, I past all last night on this problem. I have tested a lot of FW and BU files, fruitless...

I will can put my new Revo in my Quadcopter today :)

Thanks a lot f5soh !
MaKaWel

Re: Revolution doesn't boot
« Reply #3 on: December 30, 2015, 11:04:34 am »
hi,
need some noob help with flashing my cc3d fc Clone
when i connected to open pilot yesterday i followed erase and upgrade, it worked and i could see the movement on the flight data screen,
I then downloaded librepilot and connected the fc
but at this stage when i try connect it gives error when trying to bing into boot loader mode, i get the following

Attempting to boot the system through USB.
Booting system...
You can now reconnect telemetry...  no movement on FD screen

i attempted to upgrade and received the following error message:

Timed out while waiting for the board to be fully connected
i did the Rescue Procedure and it picks up the Board

have attached files




« Last Edit: December 30, 2015, 11:11:47 am by ezydrones »

f5soh

  • *****
  • 4548
    • LibrePilot
Re: Revolution doesn't boot
« Reply #4 on: December 30, 2015, 11:06:48 am »
Did you erase the board ?

Erase procedure is not fast, can take 15 - 20 seconds maybe.

Re: Revolution doesn't boot
« Reply #5 on: December 30, 2015, 11:13:03 am »
yes just did the upgrade erase now, ls see pic
i did manage to load the copter version, but still no telemetry info showing
cc3d has slow blue flash
« Last Edit: December 30, 2015, 12:00:08 pm by ezydrones »

Re: Revolution doesn't boot
« Reply #6 on: December 30, 2015, 11:16:22 am »
i did the Upgrade & erase now,

Device CopterControl
ID: 402
BL Version 3

see pic: Loaded


Error message: see pic
NB: do not see USB as option in GS lower right where the connect option is
« Last Edit: December 30, 2015, 12:04:27 pm by ezydrones »

f5soh

  • *****
  • 4548
    • LibrePilot
Re: Revolution doesn't boot
« Reply #7 on: December 30, 2015, 01:29:16 pm »
BL is version3 , so erase using BL at boot or auto reboot do not work.
Update to BL v4 first.

Quote
Update Bootloader and Update firmware

    Download the appropriate bootloader (ie CC3D - BL4 or Revo - BL6) and save it to your hard drive where you can find it again,
    Go to the Firmware workspace in GCS, and with the board disconnected from USB, click Rescue and follow the onscreen instruction to connect the board,
    After the board contents is detected, click Open and select the BootloaderUpdater (BU) file from where you saved it on your hard drive,
    The flash button is now enabled : Click Flash to flash it to your board,
    After the flashing is complete, press Boot and wait until the blue LED is on, then flashes, and finally goes off (normally ±15 seconds).
    Wait 10 seconds more.
    Disconnect the board from USB.
    Click Upgrade & Erase button and follow the onscreen instruction to connect the board to automatically install firmware and erase flash.
    After the process completion, board become connected to GCS.

Usually a slow smooth blue blinking is a firmware missing.

Take a look here:
https://librepilot.atlassian.net/wiki/display/LPDOC/Firmware+Tab
https://librepilot.atlassian.net/wiki/display/LPDOC/Firmware+Rescue

Re: Revolution doesn't boot
« Reply #8 on: December 30, 2015, 02:57:45 pm »
thanks will do that in the mean time..

Re: Revolution doesn't boot
« Reply #9 on: December 30, 2015, 03:13:27 pm »
ok been there... it successfully loaded CC3D   4 bu_cc3d.opfw

but when i clicked Boot i got this message:

Attempting to boot the system through USB.
Could not enter DFU mode.

i repeated the U & E and got the time out message :see pic
The Blue LED is now Blinking @ 1 sec without fading
still cannot select USB on lower right next to Connect button
« Last Edit: December 30, 2015, 03:23:40 pm by ezydrones »

f5soh

  • *****
  • 4548
    • LibrePilot
Re: Revolution doesn't boot
« Reply #10 on: December 30, 2015, 03:38:34 pm »
- Disconnect board
- Hit Upgrade&Erase

- Connect board and wait until flash, reboot, erase settings and finally reconnect

f5soh

  • *****
  • 4548
    • LibrePilot
Re: Revolution doesn't boot
« Reply #11 on: December 30, 2015, 04:20:29 pm »
Or for others windows issues, try this:
https://forum.librepilot.org/index.php?topic=216.msg1437#msg1437

If after connect to USB you see a flash blinking sequence and next a slow like one per second, you board is working fine. But not your windows :)

Re: Revolution doesn't boot
« Reply #12 on: December 30, 2015, 05:36:23 pm »
Thank you for your help,
i followed your instruction on another machine and it worked perfectly first time....
a very happy noob here

best i turf windows and start using linux....